ROGOVA ŠOLA SMUČANJA

Rogova šola smučanja deluje na Smučarskem centru SC Gače, kjer ima tudi svoje prostore. V kolikor pa ta ne obratuje, se aktivnosti izvajajo na enem od slovenskih smučišč, največkrat v Kranjski Gori.

ORGANIZACIJA TEKEM

Sodniška sekcija v SD KRKA ROG predvsem skrbi za organizacijo in izpeljavo smučarskih tekem v našem klubu , tako sindikalnih kakor tudi otroških regijskih in državnih tekmah. Tekme organiziramo na našem domačem smučišču na Gačah, v primeru pomanjkanja snega pa v Kranjski Gori. Največja tekma, ki jo vsako leto organiziramo, je KRKIN VELESLALOM, na katerem tekmuje tudi do 400 tekmovalcev.

V svojih vrstah imamo več kot 30 smučarskih sodnikov z opravljenim izpitom regijskih sodnikov, ter dva sodnika državnega ranga, ki opravljata delo tehničnega delegata po tekmah povsod po Sloveniji.

Za organizacijo posamezne tekme potrebujemo od 10 do 15 sodnikov. S to ekipo postavimo progo, jo zavarujemo z ograjo, uredimo start in cilj, namestimo uro in semaforje za rezultate. Med samo tekmo pa sodniki nadziramo pravilen potek tekme, časomerilci pa skrbijo za natančne čase. Po končani tekmi pospravimo vso opremo in zaščito ter vzpostavimo smučišče v prvotno stanje.

Pozimi poleg alpskih tekem organiziramo tudi tekmovanja v smučarskih tekih.
Ekipa naših časomerilcev pa deluje skozi celo leto na različnih kolesarskih in tekaških prireditvah.
Vabljeni vsi, ki želite sodelovati v sodniški sekciji, da se nam pridružite. Ko bo dovolj kandidatov, bomo ponovno organizirali tečaj za smučarske sodnike

ALPSKA ŠOLA

Alpska šola je celoletna organizirana vadba za predšolske in šoloobvezne otroke, pod vodstvom izkušenih trenerjev. V aktivno celoletno vadbo je v tekoči sezoni vključenih 33 otrok, starih od štiri do 10 let. Trenerji alpske šole nudijo strokovno in varno vadbo, ki jo večina ocenjuje kot najboljšo v Novem mestu, za to starost otrok.
Suha vadba poteka dvakrat tedensko, med vikendi pa hodijo smučat. Do sedaj so opravili 37 ur kondicijske vadbe in 15 snežnih dni. Udeležili so se tudi ene tekem primerne njihovi starosti.

Rogova šola smučanja
Tekmovalci SD Krka Rog

TEKMOVALNA SELEKCIJA

V sezoni 2023 /2024 so naslednje tekmovalne selekcije, in sicer U 8, U 10, U 12, U 14 in U16 ter tekmovalci v FIS programu SZS. .
Otroci v selekcijah suho vadbo delno izvajajo skupaj z alpsko šolo, delno pa po nekoliko zahtevnejšem programu. Snežne treninge izvajajo po zahtevnejšem programu, poudarek je na učenju in utrjevanju tehnike alpskega smučanja v prostem smučanju in vadbi tehnike vožnje med vratci (VSL, SL)

Selekcije U8, U10 in U12 tekmujejo na tekmah Pokala Krvavca, Mini Pokal Vitranc in mednarodni tekmi Little Fox na Mariborskem Pohorju.

Selekciji U14 in U16 tekmujeta na državnih tekmah za Pokal Nordica Dobermann, tekmah Centralne regije in mednarodni tekmi Little Fox na Mariborskem Pohorju.

Do sedaj so opravili 45 ur kondicijske vadbe in 37 snežnih treningov in tekem.
Selekcije U8, U10 in U12 tekmujejo na tekmah Pokala Krvavca, Mini Pokal Vitranc in mednarodni tekmi Little Fox na Mariborskem Pohorju.
Selekciji U14 in U16 tekmujeta na državnih tekmah za Pokal Nordica Dobermann, tekmah Centralne regije in mednarodni tekmi Little Fox na Mariborskem Pohorju.

Malo za zanimivost: na treningih na progi so tekmovalci prevozili
U8, U10, U12 – 2100 veleslalomskih vratic in 810 slalomskih kratkih količkov (penjaki).
U14, U16 – 2000 veleslalomskih vratic in 3900 slalomskih vratic

OSNOVNA ORGANIZACIJA ZDRUŽENJA UČITELJEV IN TRENERJEV SMUČANJA (OO ZUTS)

V društvu imamo 49 licenciranih učiteljev smučanja, in sicer 42 učiteljev z licenco IVSI in 7 učiteljev z licenco ISIA. Imamo tudi demonstratorja v telemarku Jani Kapušin. Do ne delogo nazaj je bil naš član tudi najstarejši nosilec ISIA licence pri ZUTS pri Smučarski zvezi, to je lani žal preminil Slavko Medle. Udeležujemo se ISIA seminarjev (predsezonski in posezonskega), tekme v veleslalomu za učitelje alpskega smučanja in telemarka v organizaciji smučarske zveze – ZUTS. Izvajamo licenčne seminarje za potrditev IVSI in ZUTS licenc.

TELEMARK

Telemark smučanje je prvinska smučarska tehnika na svetu in tako tudi predhodnik alpskega smučanja. Telemark izvira iz norveške iz tako imenovane pokrajine telemark. Nadomestila jo je alpska tehnika ker je občutno lažja. Če bi bila telemark tehnika enostavna, bi vsak lahko smučal tako 🙂 V sloveniji je cca 50 telemark smučarjev. V tujini zanimanje za telemark zelo narašča, nasploh pri freestylu. S pomočjo telemark kluba kranj smo za vas pripravili brezplačno delavnico telemarka, kjer vam ponujamo smuči, čevlje in učitelja. Pridi in probaj če upaš. Sprosti peto sprosti misli.
V društvu imamo trenutno dva telemarkerja. Dolgoletna ALPSKA članica Katarina Malenšek, se s telemarkom ukvarja približno štiri leta.
Drugi dolgoletni član Sd krka rog Jani Kapušin se je začej ukvarjati s telemarkom pred 7imi leti, med tem časom naredil vse tri tečaje za učitelja telemark smučanja. Pred 3 leti pa tudi postal aktivni član demonstratorske vrste za telemark. Aktivno poučuje telemark v tujini in pomaga pri treningih s slovensko reprezentanco.