Tekmovalci SD Krka Rog

Selekcija U10 (mlajši cicibani in cicibanka)

Program je posameznikom prilagojen glede na starost in sposobnosti. Njen poglavitni cilj je naučiti otroke osnov alpskega smučanja in celostno razvijati otrokove psihofizične in motorične sposobnosti. To je skupina, primerna za otroke, ki želijo pridobiti ali izboljšati smučarsko znanje, izboljšati motorične sposobnosti in pridobiti na kondiciji ter se seznaniti s športnim načinom življenja nasploh. Je prva stopnička v tekmovalno smučanje, saj je njen namen ustvariti bazo otrok, ki bi smučanje nadaljevali tudi v višjih tekmovalnih selekcijah.

Selekcija U12 (cicibani in cicibanke)

Skupina nadgrajuje delo U10 (mlajših cicibanov) in je namenjena motorično sposobnejšim ter tistim, ki se želijo podati v svet tekmovalnega smučanja. Poudarek vadbe je zato na razvijanju pozitivnega odnosa do tekmovalnega smučanja in športa na sploh.

Selekcija U14 (cicibanske selekcije)

Tekmovalci trenirajo in tekmujejo v treh disciplinah (slalom, veleslalom in super veleslalom).

Selekcija U16 to je najstarejša skupina v okviru otroškega tekmovalnega smučanja.

Glavni namen je s trdim delom in visoko motivacijo izboljšati tehniko smučanja ter dvigniti motorične sposobnosti na čim višji nivo, kar zagotavlja uspešno tekmovanje na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Program
Program se nadgrajuje od U10 do U16 in je prilagojen posameznikom glede na starost in sposobnost učenja. Intezivnost in količine vadbe se skozi selekcij povečuje. Glavno vodilo treningov  je raznolikost vadbe in nabiranje čimbolj široke baze izkušenj in sposobnosti, katere bodo otroci lahko spridoma izkoriščali v višjih selekcijah. Pri smučanju je pri vseh selekcijah poudarek na učenju in utrjevanju tehnike v prostem smučanju in učenju tekmovalne tehnike vožnje med vratci (veleslalom, slalom….) V zgodnjem jesenskem času na ledenikih treniramo in nadgrajujemo tehniko alpskega smučanja, kasneje v jesenskih mesecih pa preidemo na intenziven specialni trening med količki. V zimskih mesecih nadaljujemo s specialnim treningom in dokazujemo svoje znanje na različnih tekmovanjih. Pomlad je namenjena užitkom na snegu, testiranju nove opreme in pripravi na naslednjo smučarsko sezono. 

Glede na selekcijo bomo izpeljali od 40 snežnih dni od tega 30 – 60% treningov med vratci in ostale postavitve (poligone, vožnje po snežnih parkih, paralelni slalom …).

Urnik treningov:

Od oktobra do marca telovadnica Gimnazija Novo mesto:

  • torek, 17.00-18.00 (gimnastika, obhodna vadba, osnovna motorika).
  • četrtek, 17.00-18.00 (igre z žogo, obhodna vadba).

September, april, maj na igrišču OŠ Center

  • torek 17:00 – 18:00 (rolanje)
  • četrtek 17:00 – 18:00 (obhodna vadba, igre z žogo…)

Trenerji:

  • Trener: Simon Šlajkovec
  • Pomočnik: Jure Hlača

FIS

SD Krka Rog je v svoje vrste sprejelo Piko Dvornik, kategorizirano tekmovalko alpskega smučanja, letnik 1992, ki bo tekmovala v kategoriji FIS.

Pika prihaja iz Mokronoga. Z desetimi leti je začela trenirati smučanje v SD Trimo Trebnje in bila v kategoriji mladink alpskega smučanja kandidatka za reprezentanco. Hkrati je kondicijo vzdrževala tudi z igranjem rokometa, kar pa ni bilo naključje, saj je njen oče Borut vrsto let igral rokomet za RK Slovan in bil član državne reprezentance. Rokometni trener je pri Pikini igri opazil določene kvalitete ter odločnost v igri in ji ponudii  mesto v prvi postavi ŽRK Krka. Pika je izziv sprejela in smučanje, ki kljub igranju rokometa ni ostalo pozabljeno, le začasno odrinila v kot.

Žal je hitro okusila krutost vrhunskega športa.Poškodovala si je koleno in kasneje tudi hrbet (hernia disci), kar jo je oddaljilo od dobre forme, zato je nazadovala in zapustila rokometno igrišče. Med okrevanjem je v zimskem času po televiziji spremljala najboljše smučarke in smučarje in kadar je imela prost dan, je s smučmi švignila na smučišče in uživala v zavojih. Dnevi brez pravih športnih aktivnosti so bili dolgočasni, veselje in strast do smučanja pa sta jo pripeljala do odločitve, da se ponovno preizkusi v profesionalnem alpskem smučanju.

SD Krka Rog ji je priskočilo na pomoč in podprlo idejo o nadaljevanju profesionalne poti. Z Matjažem Vrhovnikom sta v mesecu maju testirala in izbrala optimalno smučarsko opremo. V poletnih mesecih sta opravila številne treninge tehnike smučanja in treninge med smučarskimi vratci. Zaradi visokih temperatur je bilo na ledeniku Hintertux precej manj snega kot običajno, a ledena površina je bila v začetni fazi priprav kar dobrodošla. Pika je pred začetkom smučarske sezone opravila že več kot 25 dni treningov na snegu, tudi kondicijsko je zelo dobro pripravljena. Motiva in želje po treniranju ji ne manjka. Cilj Pike je vrnitev v smučarsko karavano in dobiti priložnost tekmovati na najvišji ravni.

Žal je hitro okusila krutost vrhunskega športa.Poškodovala si je koleno in kasneje tudi hrbet (hernia disci), kar jo je oddaljilo od dobre forme, zato je nazadovala in zapustila rokometno igrišče. Med okrevanjem je v zimskem času po televiziji spremljala najboljše smučarke in smučarje in kadar je imela prost dan, je s smučmi švignila na smučišče in uživala v zavojih. Dnevi brez pravih športnih aktivnosti so bili dolgočasni, veselje in strast do smučanja pa sta jo pripeljala do odločitve, da se ponovno preizkusi v profesionalnem alpskem smučanju.

SD Krka Rog ji je priskočilo na pomoč in podprlo idejo o nadaljevanju profesionalne poti. Z Matjažem Vrhovnikom sta v mesecu maju testirala in izbrala optimalno smučarsko opremo. V poletnih mesecih sta opravila številne treninge tehnike smučanja in treninge med smučarskimi vratci. Zaradi visokih temperatur je bilo na ledeniku Hintertux precej manj snega kot običajno, a ledena površina je bila v začetni fazi priprav kar dobrodošla. Pika je pred začetkom smučarske sezone opravila že več kot 25 dni treningov na snegu, tudi kondicijsko je zelo dobro pripravljena. Motiva in želje po treniranju ji ne manjka. Cilj Pike je vrnitev v smučarsko karavano in dobiti priložnost tekmovati na najvišji ravni.